DuikeninBeeld & Nature Talks – dag vol natuur onder water!

Ook dit jaar organiseert DuikeninBeeld een speciaal onderwaterprogramma op Nature Talks – voor de duiker, voor de onderwaterfotograaf, voor de snorkelende of wadende natuurfotograaf en voor iedereen die van mooie beelden houdt. Mis het niet op zondag 11 november! 

Ook voor iedereen die onder het wateroppervlak de natuur wil vastleggen, is er op zondag 11 november een speciaal programma dat wordt georganiseerd door DuikeninBeeld. Dit programma is niet alleen voor duikende fotografen, maar ook voor iedereen die snorkelt, die net begint of al heel ver is op het gebied van onderwaterfotografie én iedereen die de wereld onder water bewondert.

 

Indrukwekkende sprekers en beelden

Arthur en Mathijs van Blikonderwater nemen je mee in het zoete water van Nederland – beekjes en plassen waar ze soms tot enkelhoogte in filmen en fotograferen, een fascinerende wereld die voor veel mensen verborgen blijft. 
Mick Otten beoefent een speciale tak van de fotografie – in vitro. Hij legt onderwaterwezens op kunstzinnige manier vast. Nico van Kappel is het voorbeeld dat je ook als natuurfotograaf de omgeving onder water prachtig vast kunt leggen. Je vindt hem snorkelend in Zeeland. Filip Staes uit België is een topper in de internationale wereld van de onderwaterfotografie en presenteert drie heel verschillende gebieden, het Indonesische Raja Ampat, het koude, kleurrijke water van Zuid-Afrika en de heldere meren van Tirol.

Speciaal voor wedstrijdfotografen komen Willem Kolvoort en Alexander Koenders, beide jurylid van het Open Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie naar Nature Talks. Zij leggen aan de hand van wedstrijdfoto’s uit waar zij tijdens de jurering op letten en waarom een foto nog zo mooi kan zijn, maar niet wint. Met mooie beelden uit Nederlands zoet en zout water.

Special gast is dit jaar de van oorsprong Belgische onderwaterfotograaf en Freediver Fred Buyle. Wereldwijd zet hij zich in voor de bescherming van de oceanen. Maar weet je dat hij al zijn foto’s op één ademteug maakt en alleen gebruikmaakt van natuurlijk licht? Tijdens de speciale presentatie voor DuikeninBeeld vertelt hij hoe hij dit doet.

Programma

10:30-11.15 Willem Kolvoort en Alexander Koenders – Wedstrijdfoto’s vanuit het perspectief van de jury  (ONK 2018)
11.45-12.30 Nico van Kappel – Snorkelend onder water fotograferen
13.00-13.45 Blikonderwater – Filmen en fotograferen in het Nederlandse zoete water
14.15-15.00 Mick Otten – In-vitro fotografie
15.30-16.15 Filip Staes – Tirol, Zuid-Afrika en Raja Ampat onder water
17.00-18.30 Fred Buyle- speciale gast 

Je kunt deze zaal bezoeken met een basis-, dag- of weekendticket. Wil je naar Fred Buyle toe koop dan het speciale DuikenInBeeld ticket. 
Koop je ticket in de ticketshop.

www.duikeninbeeld.tv

Natuurfotograaf Nico van Kappel laat zien dat je ook zonder duikbrevet de mooiste onderwaterfoto’s kunt maken.

 

Natuurfotograaf Nico van Kappel is gefascineerd door de dynamiek van de Nederlandse kust en rivierengebied. De invloeden van seizoenen en getijden zorgen ervoor dat het altijd anders is. Deze dynamiek probeert hij over te brengen in zijn beelden. Nico is een echte allround natuurfotograaf, hij fotografeert dieren, planten en landschappen.

Sinds een paar jaar fotografeert Nico ook onder water tijdens het snorkelen langs de Nederlandse kust. Hij deelt zijn ervaringen als niet-duiker en laat tijdens zijn lezing de mogelijkheden van deze aanpak zien. Van het werken met een veldstudio bij getijdenpoelen tot het fotograferen van onderwaterleven in open water.

 

Arthur de Bruin en Matthijs de Vos gunnen je een blik onder water.

Arthur de Bruin en Matthijs de Vos weten als geen ander dat er zich onder de waterspiegel de prachtigste dingen afspelen.  Arthur is visonderzoeker bij Stichting RAVON. Daar houdt hij zich bezig met onderzoek naar zoetwatervissen en het herstel van het leefgebied van zeldzame vissoorten zoals de grote modderkruiper. Matthijs werkt bij een waterschap. Hij houdt zich bezig met de monitoring van de ecologische waterkwaliteit en de aanleg van vistrappen.

Maar hoe pak je deze vorm van foto- en videografie aan? Moet je altijd een duikuitrusting gebruiken en welke cameraspullen zijn hiervoor nodig? In deze lezing nemen Arthur de Bruin en Matthijs de Vos, bekend als Blikonderwater, je mee op een visuele reis onder water.

Mick Otten maakt van zeedieren levende kustwerken – in vitro fotografie.

Mick Otten is al decennialang gefascineerd door allerlei zeeorganismen. Hij fotografeert de vaak vreemde en prachtige dieren als duiker en als ‘stenenkeerder’ bij laag water. De laatste jaren legt hij zich daarnaast toe op wat hij ‘in vitro fotografie’ noemt. Daarbij haalt hij zeedieren los van hun omgeving om ze min of meer op het droge als levend kunstwerk in alle detail vast te leggen.

 In zijn presentatie komt uiteraard zijn fotowerk zelf aan de orde. Daarnaast vertelt hij over het verzamelen, het in leven houden (de meeste dieren zet hij weer terug in zee) en de fotopraktijk.

 De Belgische onderwaterfotograaf Filip Staes neemt je mee op een audiovisuele reis naar Tirol, Zuid-Afrika en Raja Ampat.

Oostenrijk staat niet meteen hoog aangeschreven op het lijstje van vele duikers. Toch is het voor de al vele malen internationaal bekroonde Filip Staes één van zijn favoriete bestemmingen. In juli van dit jaar trok hij met een groep enthousiaste duikers naar het Samaranger- en Fernsteinmeer in Tirol om er te gaan fotograferen in Europa’s meest heldere meren.

  Ook Zuid Afrika bezocht hij al twee keer. Vooral de wateren rond de Westkaap trokken hem enorm aan door het kleurrijke macroleven, de kelpwouden en natuurlijk ook de haaien die er rondzwemmen. Wist je dat er in Zuid Afrika ook pinguïns zijn?

Zijn meest favoriete plek is toch wel Raja Ampat  in West-Papua en meer bepaald het eiland Pulau Pef. Daar vond hij zijn ideale uitvalbasis om er te gaan duiken op maagdelijke riffen in een explosie van kleuren en leven.

Filip zal je tijdens zijn presentatie meenemen naar deze drie bijzondere bestemmingen. Hij is ook een meester in het maken van audiovisuele presentaties waar hij al vele prijzen mee behaalde. In zijn gekende stijl vol passie en verhaal krijg je meteen zin om in het water te springen. Een afspraak die je niet mag missen!

Een speciale interactieve sessie is gewijd aan wedstrijdfotografie. Hoe kijken de Willem Kolvoort en Alexander Koenders, juryleden van het ONK Onderwaterfotografie 2018 naar foto’s? Interessant voor iedereen die aan wedstrijden deelneemt, dat ooit wil gaan doen of het vaak niet eens is met de jury!

Misschien herken je het wel… Je hebt deelgenomen aan een wedstrijd onderwaterfotografie, je bent ervan overtuigd dat je een topfoto hebt gemaakt, je vrienden zijn laaiend enthousiast, alleen de jury deelt jouw en hun mening niet. Geen leuk gevoel!
Dat jureren mensenwerk is, staat buiten kijf, maar in het kader van een wedstrijd en het jureren gelden als basis bepaalde criteria. En zelfs dan… ook juryleden zijn het niet altijd met elkaar eens en dat is voer voor discussie.

Tijdens Nature Talks 2018 zullen Alexander Koenders en Willem Kolvoort, respectievelijk jurylid voor het zoute en het zoete water bij het Open Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie, dat werd georganiseerd door de Nederlandse Onderwatersport Bondaanwezig zijn. Aan de hand van wedstrijdfoto’s zullen zij uitleg geven hoe zij te werk zijn gegaan en tot hun oordeel kwamen. Er is alle gelegenheid om vragen te stellen en in discussie te gaan. 

Heb je meegedaan aan het ONK, dan mag je dit niet missen! En wil je in de toekomst aan wedstrijden deelnemen, dan kan dit een eye-opener zijn… al moet je wel beseffen dat elke wedstrijd en elke jury anders zijn.

Special guest Freediver en onderwaterfotograaf Fred Buyle fotografeert op één teug adem en met alleen natuurlijk licht. 

Fred Buyle (1972) is freediver en explorer. In 1995 vestigt hij zijn eerste wereldrecord en besluit dat freediving zijn toekomst is.  Vanaf 2002 combineert hij het freediven met onderwaterfotografie, waarin duidelijk invloeden van zijn artistieke achtergrond terugkomen – zijn opa was in 1890 al een pionier binnen de fotografie, en zijn vader schilderde en fotografeerde ook.

De benadering van Fred is simpel. Alles wat hij nodig heeft, is water, het beschikbare licht, een camera en één teug adem. Niet meer en niet minder! Als freediver kan hij op die manier unieke momenten vastleggen. Wat zijn onderwaterfoto’s anders maakt, is zijn zen- en minimalistische benadering van de onderwaterfotografie.

Maar het gaat hem niet alleen om de fotografie – hij vraagt met zijn foto’s en film ook aandacht voor de oceanen en het belang om deze gezond te houden. Sinds 2005 assisteert hij marien biologen bij veldwerk. Als freediver kan hij dieren ongemerkt naderen en kan hij assisteren bij het aanbrengen van akoestische en satelliettags of bij het nemen van DNA-monsters. Ook adviseert hij internationale onderzoeksteams en legt hij hun werk vast. Zijn beeldmateriaal wordt gebruikt voor grote internationale campagnes rond de bescherming van de oceanen, waarbij hij juist de schoonheid wil laten zien en niet alleen een negatief beeld wil schetsen.
Freds werk wordt gepubliceerd in internationale (duik)bladen als National Geographic, Diver, Unterwasser, The New York Times en wordt ook gebruikt door grote merken als Decathlon en Mares (waarvan hij ambassadeur is).

 

    

Special guest

Fred Buyle is de speciale gast op de DuikeninBeeld-dag tijdens Nature Talk en sluit het programma om 17 uur af. Hij zal meer vertellen over groothoekfotografie met het aanwezige licht tijdens het freediven. Natuurlijk laat hij een selectie van zijn indrukwekkende foto’s zien. Er is tijdens de presentatie alle gelegenheid om vragen te stellen en met Fred in gesprek te gaan.

Ben je niet in de gelegenheid om op zondag naar hem te luisteren, op zaterdag geeft hij tijdens het Nature Talks-festival een presentatie over conservatie. Dit valt echter niet onder het DuikeninBeeld-ticket.

Je kunt deze zaal bezoeken met een basis-, dag- of weekendticket. Wil je naar Fred Buyle toe koop dan het speciale DuikenInBeeld ticket. 
Koop je ticket in de ticketshop.