Arno van Zon – Extreme macrofotografie 12:50 -14:45

Arno van Zon – Extreme macrofotografie 12:50 -14:45

Arno van Zon

Extreme macrofotografie

Arno van Zon heeft meerdere talenten. Deze nuchtere en veel te bescheiden Noord-Hollander leerden wij kennen van zijn prachtige foto’s van vogels. Wat een mooie belichting, echt kalender materiaal. Maar Arno is volgens ons ook een mega topper als het aankomt op extreme macrofotografie. Oh en hadden wij al gezegd dat deze fotograaf nog maar een paar jaar bezig is en nu al tot de top behoort in dit specialisme?

Arno omschrijft zichzelf als een ‘prutser’. Door heel veel te experimenteren heeft hij zichzelf in een recordtempo wegwijs gemaakt in de fotografie. En dan met name de extreme macrofotografie. Voor hem staat het plezier voorop. De weg naar het doel – door prutsen en experimenteren – vindt hij dan vaak ook leuker dan het doel zelf.

Wil jij alle ins en outs weten over extreme macrofotografie? Dan moet je hier zeker bij zijn. Aan de hand van zeer duidelijke voorbeelden onthult hij alles over hoe hij deze prachtige beelden maakt, met een ragscherp oog voor detail. Neem je notitieblok mee en leer dit specialisme van Arno in ongeveer 2/2,5 uur.

Arno zal deze unieke masterclass geven op zaterdag 9 november.

Arno van Zon facebook
Arno van Zon Instagram

Edo van Uchelen – Natuurfotografie ontmaskerd 15:00 -16:30 uur

Edo van Uchelen – Natuurfotografie ontmaskerd 15:00 -16:30 uur

Edo van Uchelen

Natuurfotografie ontmaskerd

Je kent ze wel, fraaie natuurfoto’s die op je netvlies blijven branden. Waar je niet op uitgekeken raakt. Ze scoren in wedstrijden en staan in tijdschriften, op posters en ansichtkaarten. Hoe maken anderen die toch? Je leest er wel eens wat over wanneer bekende natuurfotografen een tipje van de sluier oplichten. Ze leggen uit dat de uitrusting niet het belangrijkste is. Ze spreken over fantasie, creativiteit, een ‘tweede laag’ en diepgang. Geloof jij het?

In ‘Natuurfotografie ontmaskerd’ laat Edo van Uchelen je de waarheid zien achter aansprekende natuurfoto’s. Het belangrijkste: vergeet creativiteit. Het is een modewoord en meestal niets anders dan slim kopiëren. Aan de hand van aansprekende natuurfoto’s laat Edo je zien waar het (meestal) echt om gaat: projectmatig werken en stug doorzetten.

In zijn kenmerkende stijl, controversieel (direct en zonder omwegen), geeft Edo volledige openheid over hoe fraaie natuurfoto’s werkelijk tot stand komen.

Edo leert je technieken en trucjes die schuilgaan achter topfoto’s. Op dit punt verschilt natuurfotografie niet zoveel van koken: je moet tot op zekere hoogte gewoon het recept volgen. Dan kom je met de juiste ingrediënten en voorbereiding vanzelf tot resultaat. Het punt is dat bijna niemand het complete recept verstrekt. De fijne kneepjes worden angstvallig verzwegen.

‘Natuurfotografie ontmaskerd’ gaat verder en Edo geeft je, met leerzame opdrachten, het complete recept voor opzienbarende natuurfoto’s. Bereid je voor op veel nuttige tips om dieren voor je camera te krijgen.

Nog niet helemaal tevreden over je eigen resultaten? Edo is op zoek naar foto’s van anderen die hij op de masterclass kan bespreken, mail ze naar info@wildernistrek.nl (uiterlijk 25 oktober) en geef duidelijk aan naar welk recept je zoekt.

Wie is Edo van Uchelen?

Edo van Uchelen is bioloog en enthousiast natuurfotograaf. Hij deelt zijn kennis en enthousiasme graag met anderen. Edo vertelt je de geheimen die andere natuurfotografen voor zichzelf houden. Hij inspireert, motiveert en laat je zien hoe jij je als fotograaf verder kunt ontwikkelen.

Edo heeft veel kennis van planten en dieren en weet die als geen ander toe te passen voor fotografie en film. Hij maakt graag en veelvuldig gebruik van flitslicht om de belichting te optimaliseren.

Hij woont in Drenthe aan de rand van het Nationaal Park Drents Friese Wold. Hier heeft hij een privé natuurterrein gerealiseerd. Door uitgekiend en onconventioneel beheer is er een klein natuurparadijs ontstaan, met misschien wel de hoogste biodiversiteit van Nederland. Het terrein vormt de setting voor workshops en filmopnames.

www.wildernistrek.nl

Bart Siebelink – Low key fotografie 09:45-11:45

Bart Siebelink – Low key fotografie 09:45-11:45

Bart Siebelink

Zwaar en stemmig

Nu steeds meer natuurfotografen zich willen onderscheiden, groeit de belangstelling voor creatieve cameratechnieken. Low-key is een van de bekendste voorbeelden. Iedereen kent het dramatiserende effect ervan. In deze masterclass leer je op welke manieren je zelf low-key-effecten kan creëren. Ook leer je herkennen in welke situaties het goed werkt en in welke situaties je het maar beter achterwege kan laten.

Maar het belangrijkste is dat je leert hoe je het meer kan laten zijn dan zomaar een trucje. Wat je nodig hebt voor deze workshop is een camera met een macrolens en een notitieboekje.

Deze masterclass wordt gegeven door Bart Siebelink. Hij is niet alleen bioloog, maar ook een kunstzinnig aangelegde fotograaf die altijd streeft naar vernieuwing. Bart is auteur van het gloednieuwe boek Grip op Creativiteit en heeft al menig awards mogen ontvangen voor zijn foto-werk. Hij begeleidt tal van fotoreizen en workshops. Als professioneel mentor Natuurfotografie heeft hij er zijn missie van gemaakt om creativiteit bij anderen tot bloei te brengen.

Bart Siebelink is bioloog, fotograaf en creativiteitscoach.

Mentornatuurfotografie.nl

Wat neem je mee?
Je camera, want we gaan naar buiten om in de directe omgeving van Reehorst te oefenen.