Nature Talks spreekt met fotojournalist en filmmaker adrian steirn

Het is alweer de tweede dag van het Nature Talks Photo Festival in Ede. Deze zondagochtend begint met een kop koffie en een gesprek met Adrian Steirn. Afkomstig uit een advocaten familie en met een veelbelovende carrière in het vooruitzicht, wilde de uit Australië afkomstige Adrian Steirn juist voor de ‘bigger things’ gaan. Adrian Steirn, een fotojournalist, filmmaker en ambassadeur van het WNF,  heeft een grote passie voor Wildlife en het vertellen van verhalen. In 2013 werd het multimedia project ’21 Icons South Africa’ gelanceerd, zette hij Nelson Mandela op de gevoelige plaat en leverde hij een bijdrage aan ‘Photographers Against Wildlife Crime’. 

 

“Iedereen heeft een verhaal van betekenis te vertellen”

 

Een portret van Nelson Mandela. Fotograaf: Adrian Steirn

Stoere cowboy Als kind zijnde wilde Adrian Steirn cowboy worden, maar hij ging rechten studeren. Dat vond hij toch niet zo interessant en toen al werd hij angetrokken door de journalistiek. “Met fotografie heb ik meer impact. Iedereen heeft een verhaal om te vertellen. Een verhaal is altijd betekenisvol als het voor jou maar van betekenis is. Het is belangrijk dat je je bewust bent van je publiek en weet hoe je hun empathie kan bereiken. Je hoeft om een buitengewoon verhaal te vertellen niet de beste fotograaf te zijn.”       Focus “Richt je op je verhaal en focus je op één onderwerp. Zorg ervoor dat je het verhaal én de kracht van verhalen goed begrijpt. Doe onderzoek, maar overdenk niet. Richt je camera in díe richting waarover je iets wilt vertellen. Fotografeer waarin je gelooft. Verplaats je in andere mensen en bedenk hoe een bepaalde situatie voor jou zou zijn. Houd rekening met hun culturele achtergrond en heb respect voor de tradities. Welk recht hebben wij om anderen te zeggen wat zij moeten doen? Is dat niet hypocriet? Het is maar net waar je toevallig bent geboren. Niemand groeit bijvoorbeeld op om stroper te worden. Wat doe jij als je honger hebt en een familie om voor te zorgen? De lokale bevolking ontvangt slechts drie procent van de commerciële waarde uit de stroperij van bijvoorbeeld gordeldieren. De vraag is dus: hoe kunnen wij de lokale gemeenschappen helpen”, legt Adrian Steirn uit.

“Dit soort beelden zijn niet altijd makkelijk om te maken.” Fotograaf: Adrian Steirn

Persoonlijke beelden Adrian Steirn omschrijft zijn foto’s als persoonlijk. ”Ik scherm me tijdens het fotograferen als het ware af, maar het is zeker niet altijd makkelijk om dit soort beelden te maken.” Hij heeft het over Hope, een 4-jarige vrouwtjes neushoorn bij wie de hoorn en een groot deel van het gezicht door stropers is afgehakt. Met een gapende wond tot gevolg. Door inspanningen van een medisch team wist zij deze brute aanval te overleven.

 

“Richt je op de dingen die je echt nodig hebt” 

 

Een foto van de ‘pangolin-man’ uit het boek ‘Photographers Against Wildlife Crime’. Fotograaf: Adrian Steirn

Wees dapper genoeg om niet zeker te zijn “Ik wil positieve veranderingen maken”, zegt Adrian Steirn. Hij vertelt verder: “Respecteer en houd van de natuur, houd de planeet stabiel. Verbind je met de natuurlijke wereld, alleen dan kunnen wij de wereld nog redden. Overbevolking is een groot probleem, met als gevolg de schaarste aan hulpbronnen en voedsel.” Adrian Steirn vervolgt: ”Wij richten ons op het verkeerde. Wat zijn de dingen die wij echt nodig hebben, en wat is leuk om te hebben?” Hij vindt het tevens belangrijk om de jeugd te blijven inspireren. Met de volgende tip sluit hij af: ”Wees dapper genoeg om niet zeker te zijn. Pas dan groei je. Laat niets je beperken. Iedereen heeft twijfels. Grijp je kansen, de ene kans pakt goed uit en het andere werkt niet.” Adrian_Steirn-nature_talks_photo_festival_2018-natuurfotografie-natuurfotoworkshops-fotroreizen Wat een mooie start van de dag, ik bedank Adrian Steirn hiervoor hartelijk. Hij signeert mijn exemplaar van het boek ‘Photographers Against Wildlife Crime‘ voordat wij elkaar gedag zeggen. En ik neem me voor om nu echt eens het boek Sapiens van Yuval Noah Harari te gaan lezen. Volgens Adrian Steirn een van de beste boeken ooit én een boek dat iedereen gelezen moet hebben. Het volgende interview houd ik met Sven Začek over onder andere zijn jacht naar de oeraluil. Lees deze blog op de website van Nature Talks.   Nature Talks Photo Festival 2019 Komend jaar vindt het Nature Talks Photo Festival weer plaats en wel op zaterdag 9 en zondag 10 november. Onder andere Christian Ziegler NatGEO (DE/PAN), Tony WU (JAP), Sandesh Kadur NatGEO, BBC (IND), Garth Lenz (CAN), Edo van Uchelen (NL), Marco Gaiotti (ITA),  Wenche Dahle (NOR), Bart Siebelink (NL), Roelof Molenaar (NL), Franka Slothouber (NL), Peter van der Veen (NL), Jowan Iven (NL) zijn bij deze editie aanwezig. Benieuwd naar de andere sprekers? Deze namen lees je binnenkort op de website. Vanaf 1 juli start via de website de online kaartverkoop. Van de partij zijn ook DuikeninBeeld, de Vlinderstichting en de grote fotobeurs.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Nature Talks spreekt met vogelfotograaf Mario Suárez Porras

Nature Talks spreekt met vogelfotograaf Mario Suares porrasVriendelijk spreekt Mario Suárez Porras...

Nature Talks spreekt met landschaps- en natuurfotograaf Theo Bosboom over het fotograferen van de zee

Nature Talks spreekt met landschaps- en natuurfotograaf Theo Bosboom over het fotograferen van de...

Nature Talks spreekt met natuur- en conservatiefotograaf Peter Cairns

Nature Talks spreekt met natuur-en conservatiefotograaf Peter CairnsEde. Zaterdagmiddag 10...