Edo van Uchelen

Flitsen in de natuur: verbeter je natuurfoto’s!

De meeste natuurfotografen moeten er niets van hebben: flitslicht. Dat is jammer want de mogelijkheden van flitslicht zijn haast grenzeloos. Ook in de natuurfotografie! Toch zijn er nog maar heel weinig natuurfotografen die het aandurven. Er zijn veel vooroordelen. Het licht is niet mooi of te hard en het flitslicht zou dieren verstoren. En natuurlijk wordt de technologie vaak als te ingewikkeld beschouwd.

Edo van Uchelen laat je op deze masterclass kennis maken met de mogelijkheden van flitslicht. Anders dan je denkt is het effect van flitslicht op een foto soms nauwelijks te zien, kijk maar eens goed naar de foto’s (bij alle foto’s is flitslicht gebruikt!). En daarin zit precies de truc: de juiste dosering.

Edo leert je op deze masterclass hoe je met flitslicht gewoon betere foto’s maakt! Beelden die zacht, fris en sfeervol zijn. Er is ook aandacht voor de techniek (nodig om de werking beter te leren begrijpen). Schaduwen voorkomen, contrasten verzachten, accenten leggen en kleuren optimaliseren; het komt ook allemaal ter sprake.

Het fijne van flitslicht is dat je controle hebt over de belichting en minder afhankelijk bent van de lichtomstandigheden in de natuur. Het is echter niet gemakkelijk om in het veld de situaties te herkennen waar flitslicht uitkomst biedt. Het gaat in de praktijk vaak fout. Dat ontdek je als je voor het eerst een flitser gebruikt. Het resultaat is vaak gewoon lelijk. Veel fotografen haken dan af en beperken zich tot natuurlijk licht. Edo zal je op deze masterclass overhalen om door te gaan: je leert situaties herkennen en de techniek van flitsen begrijpen.

Meenemen op deze masterclass: je flitser (liefst draadloos of met snoer zodat je deze los van de camera kunt gebruiken) en camera. We gaan enkele praktijkoefeningen doen.

Ontevreden over je eigen flitsfoto’s? Edo is op zoek naar extra foto’s die hij op de masterclass kan bespreken, mail ze naar info@wildernistrek.nl (uiterlijk 25 oktober) en geef duidelijk aan tegen welk probleem je oploopt.

Wie is Edo van Uchelen?

Edo van Uchelen is bioloog en enthousiast natuurfotograaf. Hij deelt zijn kennis en enthousiasme graag met anderen. Edo vertelt je de geheimen die andere natuurfotografen voor zichzelf houden. Hij inspireert, motiveert en laat je zien hoe jij je als fotograaf verder kunt ontwikkelen.

Edo heeft veel kennis van planten en dieren en weet die als geen ander toe te passen voor fotografie en film. Hij maakt graag en veelvuldig gebruik van flitslicht om de belichting te optimaliseren.

Hij woont in Drenthe aan de rand van het Nationaal Park Drents Friese Wold. Hier heeft hij een privé natuurterrein gerealiseerd. Door uitgekiend en onconventioneel beheer is er een klein natuurparadijs ontstaan, met misschien wel de hoogste biodiversiteit van Nederland. Het terrein vormt de setting voor workshops en filmopnames.

www.wildernistrek.nl