Rick van der Kraats

 

Ook aanstormend talent krijgt een podium om Nature Talks, in dit geval de 17 jarige Rick.

 

Voor een trip naar Noorwegen kreeg Rick in 2011 van zijn ouders een camera in mijn handen gedrukt. Dat bleek een schot in de roos! Zowel zijn interesse voor de natuur als voor fotografie werd gewekt. Een foto van een Zeearend in een tijdschrift gaf de doorslag: hij moest en zou natuurfotograaf worden.

 

Zijn directe omgeving bleek een goede voedingsbodem voor mijn nieuwe hobby: polder Arkemheen beschouwde hij als zijn achtertuin. Deze polder bleek zelfs de basis te worden voor contacten die uitmondden in verkopen van foto’s aan ambassadeurs en ministers van de EU. Zelfs de Nederlandse ambassadeur in Luxemburg ging actief zijn foto’s verkopen. Dit gaf hem nog meer zelfvertrouwen.

 

Hij ging zich meer verdiepen. De fotografie werd meer gelaagd. hij ging meer experimenteren. Verdiepte zich in andere kunstvormen. Nu ging hij zich zelf vragen: wat maakt een beeld aansprekend? Hoe is de foto opgebouwd? Vertelt de foto een verhaal? Hij wil zich continue blijven verbeteren en dat is een goede drive.

 

Toch werd hem als snel duidelijk dat het beeld niet het enige is dat telt. Juist het plezier dat hij beleefde aan de natuur en het maken van de foto’s bleek de motor achter deze verdiepingslag. Juist hierom ging  hij ook vaak zonder camera op pad, hij merkte dat hij dat nodig had, ter inspiratie, om op te laden en weer tot frisse ideeën te komen.

 

Uiteindelijk ging hij de potentie van zijn fotografie voelen. Hier kon hij iets mee bereiken. Dat is wat hij wilde. Dit gevoel werd al snel bevestigd door het winnen van natuurfotografiewedstrijden zoals de WNF Frans Lanting Photo Award in 2016 als young talent, dit leverde hem ook persoonlijke workshop met Frans Lanting zelf op. Dit was een geweldig ervaring voor hem en wij weten zeker van Rick gaan wij nog meer horen de komende jaren!

Rick zal en lezing geven in het hoofdprogramma op zondag 12 november.