Nature Talks spreekt met dierenknuffelaar Andy Rouse

Het is zaterdag 10 november 2018. Het is nog vroeg in de ochtend en het Nature Talks Fotofestival staat op het punt van beginnen. Het wordt een weekend waar ik al een hele tijd naar uitkijk: twee dagen ondergedompeld worden in de wereld van de natuurfotografie. Dit weekend voelt extra speciaal, want ik ga ik met een groot aantal (internationale) natuurfotografen in gesprek over hun fotografie: hoe zij naar de wereld kijken, hun dromen en persoonlijke tips. Enthousiast en met een lichte kriebel in mijn buik begin ik met het stellen van mijn vragen aan de veelzijdige Andy Rouse.

Andy Rouse, woonachtig in het Verenigd Koninkrijk, is een professionele Wildlife fotograaf, schrijver en nog veel meer. Zijn werk is onder andere gepubliceerd in National Geographic en de Lonely Planet. Hij heeft een flink aantal boeken uitgebracht, waaronder het meest recente “Noor”: een fotoproject van vier jaar waarin tijger Noor wordt gevolgd. Verder heeft hij een groot aantal awards gewonnen, zoals de BBC Wildlife Photographer of the Year in de prestigieuze categorie “dierengedrag”.

gorilla-wet_Andy Rouse_Nature Talkst
“Ik zie mezelf niet echt als natuurfotograaf”

 

“Go your own way
Find your vision and style
Know wat you are
Know what you aren’t”
Tekst: Andy Rouse

Ik ben wie ik ben
Op zijn 32ste heeft Andy Rouse zijn baan opgezegd en besluit hij verder te gaan met natuurfotografie. Het was geen gemakkelijke periode vertelt hij me. “Ik had geen geld en waar moest ik beginnen?” Dit is bijna 21 jaar geleden en ondertussen is hij alweer bijna twee decennia een professionele natuurfotograaf. Hoewel hij zichzelf niet echt als natuurfotograaf ziet, maar meer als iemand die van dieren houdt. Andy Rouse legt uit: “Ze noemen mij een dierenknuffelaar. Ik maak foto’s van wat ik zie en waarvan ik houd. Wanneer je van iets houdt, zie je dat ook terug in de foto’s. Ik houd van dieren.” Hij is iemand die duidelijk weet wat hij wil. Hij doet wat hij wil, niet omdat anderen dat zeggen. Andy Rouse zegt: ”Ik ben wie ik ben.”

Dieren als persoonlijkheid
“De fotografie lijdt er onder als je niet in de wereld van de dieren bent”, vertelt Andy Rouse. Om dichtbij de dieren te kunnen zijn, neemt hij soms risico’s. Het welzijn van het dier staat natuurlijk voorop. Andy Rouse gaat verder af op het advies van de experts en/of op zijn eigen uitgebreide ervaring. De dieren behandelt hij als een persoonlijkheid. Maandenlang heeft hij bijvoorbeeld met een groep nijlpaarden samengewerkt. Het beeld van een nijlpaard in een zwarte achtergrond is voor hem één van de meest belangrijke foto’s. Gefotografeerd vanaf een laag standpunt. Oog in oog. Dit beeld vertelt Andy Rouse alles. “Een ongeloofwaardige sfeer, een straal licht dat schitterend op een klein stel lelies valt en de intense blik van het nijlpaard. Het was een erg bijzondere ervaring“, verklaart hij. In zijn lezing ’21 again’ passeert deze prachtige foto ook nog eens de revue.

Andy Rouse Nijlpaard Nature Talks

Oog in oog met de intense blik van het nijlpaard. Fotograaf: Andy Rouse

Geen conservatiefotograaf
Een terugkerend thema bij het Nature Talks Fotofestival is conservatie en wat je als natuurfotograaf kunt doen ter bescherming van de natuur. Andy Rouse ziet zichzelf nadrukkelijk niet als conservatiefotograaf, al is hij wel bezorgd om de wereld. “Ik wil natuurlijk dat de ijsberen blijven leven en achter de schermen steun ik dat ook.” Anderen hebben hiervoor een betere stem vindt Andy Rouse. Hij vervolgt: “Ik ben wel bewuster gaan leven en ik doe iets aan conservatie, maar ik wil er geen label aan geven.” Zo gebruikt hij bijvoorbeeld geen plastic in de boeken die hij publiceert en produceert hij ze ecologisch. “Elke verandering die je kan doen, hoe klein ook, is goed.”

Thuiskomen
“Het klinkt misschien geweldig om zoveel gereisd te hebben en al die prachtige plekken te zien. Toch vind ik het weggaan van thuis niet geweldig en ben ik altijd blij om weer naar huis te gaan”, geeft Andy Rouse toe. “Ik wil bij mijn mooie dochter zijn, haar zien opgroeien en inspireren. Voor het eerst heb ik een partner die me zo steunt. Verder wil ik doorgaan met de dingen die ik nu ook doe.”

 

Nature_Talks_Photo_Festival-natuurfotografie_Andy_RouseMet deze mooie woorden sluiten wij af en bedank ik Andy Rouse voor het fijne en persoonlijke gesprek. Een gesprek waarin ik meer te weten ben gekomen over zijn achtergrond, struggles en ontwikkelingen. Ik werk alvast een aantal aantekeningen op mijn laptop uit en ga naar de volgende natuurfotograaf om mijn vragen aan te stellen. Ben je benieuwd wie dat is? Lees het volgende maand op de website van Nature Talks.

 

Nature Talks Photo Festival 2019
Ook benieuwd wie er op 9 en 10 november – naast Christian Ziegler NatGEO (DE/PAN), Tony WU (JAP), Sandesh Kadur NatGEO, BBC (IND), Garth Lenz (CAN), Edo van Uchelen (NL), Marco Gaiotti (ITA),  Wenche Dahle (NOR), Bart Siebelink (NL), Roelof Molenaar (NL), Franka Slothouber (NL), Peter van der Veen (NL), Jowan Iven (NL) – komen spreken? Houd dan de website in de gaten. Het belooft weer een vette editie te worden met adembenemende sprekers. Daarnaast zijn DuikeninBeeld, de Vlinderstichting en de grote fotobeurs weer aanwezig. Op 1 juli start de verkoop van de tickets.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Nature Talks spreekt met vogelfotograaf Mario Suárez Porras

Nature Talks spreekt met vogelfotograaf Mario Suares porrasVriendelijk spreekt Mario Suárez Porras...

Nature Talks spreekt met freediver en onderwaterfotograaf Fred Buyle

Tijdens het tweedaagse Nature Talks Photo Festival waarin diverse lezingen en fotoworkshops op het...

Reisverslag Fotoreis Finland

Reisverslag Fotoreis FinlandEen bezoek aan Fins Lapland, typisch zo’n koud dingetje Iedereen heeft...