DuikeninBeeld – beleef de natuur onder water!

Ook dit jaar verzorgt DuikeninBeeld weer een speciaal onderwaterprogramma op Nature Talks. Ben je duiker, onderwaterfotograaf, een snorkelende of wadende natuurfotograaf of een liefhebber van de natuur onder water? Mis het dan niet op zondag 10 november! 

Ook voor iedereen die onder het wateroppervlak de natuur wil vastleggen, is er op zondag 10 november een speciaal programma dat wordt georganiseerd door DuikeninBeeld. Dit programma is niet alleen voor duikende fotografen, maar ook voor iedereen die snorkelt, die net begint of al heel ver is op het gebied van onderwaterfotografie én iedereen die de wereld onder water bewondert en wil beleven.

De lezingen van DuikeninBeeld vinden plaats binnen het basisprogramma en zijn te volgen met een ticket voor het hoofd- of basisprogramma. Bestel hier je tickets.

Het volledige programma van Duikeninbeeld is binnenkort op deze site te vinden. Hou het in de gaten en wees erbij op Nature Talks!

www.duikeninbeeld.tv

Alle sprekers van DuikeninBeeld zondag 10 november

Peter de Maagt

Haaien fotografie: behoud en onderzoek

Tijdens deze lezing laat Peter de Maagt zien welke haaien hotspots hij heeft bezocht en welke soorten haaien daar nog te vinden zijn. Hij probeert met zijn foto’s de schoonheid van haaien te laten zien en hoopt dat zijn foto’s bijdragen tot de bescherming en het behoud van deze diersoort.

Bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft hij gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe zender/ontvanger die gebruikt kan worden om dieren te volgen.
Een korte uitleg van de functie van deze nieuwe tag en foto’s van een haaien-tag veldcampagne zullen ook getoond worden.

Peter is een actieve duiker en enthousiast onderwaterfotograaf.  Zoals zo vele fotografen is Peter begonnen met een point & shoot camera en daarna langzaam doorgegroeid. Tegenwoordig fotografeert hij met verschillende Nikon spiegelreflexcamera’s. Hij geeft geregeld lezingen over de beginselen van onderwaterfotografie en over geavanceerde fototechnieken.

De ‘fusie’ tussen duiken en serieus fotograferen is ondertussen alweer meer dan vijftien jaar oud. Deze ware passie heeft hem naar vele plaatsen in de wereld gebracht. Hij had het voorrecht om in zowel koud als warm water te duiken en dus verschillende onderwaterbiotopen te ervaren.

Zijn foto’s en artikelen zijn gepubliceerd op de cover en in Duiken en Onderwater Sport, Shark Diver, Dive Style, Diver UK, Scuba Diving, Scubashooter,  Scuba Diver South Korea en Asian Diver. Daarnaast zijn ze gebruikt door verschillende bedrijven zoals Santi, Oceanwide Expedtions, Eigen Wijze Duikreizen, kranten en websites (zoals DuikeninBeeld en Sharktrust).

Peter de Maagt Facebook Peter de Maart Instagram

Raymond Wennekes

It’s more fun in the Philippines 

Raymond neemt ons mee naar de Filipijnen. We gaan met hem een prachtige reis onder water maken, en gaan daarbij naar een aantal TOP duikplaatsen, zoals APO Island, Dauin en Anilao. Wie wil deze te gekke reis nu missen. Kijk, luister en verbaas je over deze unieke wereld.

Raymond Wennekes is een fanatieke onderwaterfotograaf. Zijn eerste kennismaking met duiken was in 2000 in de Dominicaanse Republiek. Hier kwam hij zo enthousiast van terug dat hij in Nederland zijn brevet heeft gehaald. Het duurde echter nog vele jaren voordat Raymond ook daadwerkelijk ging fotograferen. In 2012 kocht hij zijn eerste onderwatercamera – en het duurde niet lang tot hij verslaafd was! Niet veel later breidde hij de set uit met een onderwaterflitser, waarna hij naar eigen zeggen echt serieus ging fotograferen. Raymond neemt sinds 2014 deel aan het Zeeuws, Open Nederlands (ONK) en Open Belgisch Kampioenschap onderwaterfotografie (OBK) en dat doet hij meer dan verdienstelijk. Na een enkele top 3-notering bij het ONK in 2015 behaalde Raymond in 2016 zijn eerste titel als Nederlands Kampioen om deze 2017 sterk te prolongeren. Foto’s van Raymond zijn herkenbaar aan de creativiteit die je erin terugziet. Hij probeert zijn foto’s altijd net iets anders dan anders te maken. Een belangrijke factor daarbij is de belichting. Raymond legt de lat voor zichzelf erg hoog en haalt daarmee het onderste uit de kan en dat is duidelijk te zien in zijn foto’s.

Ronald Faber

De Levende Delta – De Making of …

De Levende Delta is een filmische ode aan de Zeeuwse Delta en schetst een beeld van de gevolgen die het ingrijpen van de mens, het verloop van de seizoenen en de invloed van de getijden hebben op de ontwikkeling van de unieke onderwaterwereld in dit gebied. De hoofdrolspelers uit de film hebben het niet makkelijk. Het leven draait om drie dingen; hoe kom ik aan mijn eten, hoe voorkom ik dat ik zelf opgegeten word en hoe plant ik mezelf voort? Om dit alles te bewerkstelligen moeten ze veel uitdagingen overwinnen en zich steeds weer aanpassen aan de continue veranderende omstandigheden.

Producent en regisseur Ronald Faber zal tijdens deze presentatie alles vertellen over de tot stand koming van de film en wat ermee beoogd wordt. Aan de hand van fragmenten vertelt hij hoe hij te werk is gegaan en kom je alles te weten over de ontdekkingen, tegenslagen en hoe de filmcrew deze prachtige Nederlandse delta in beeld heeft gebracht. En er komt meer bij kijken dan alleen het maken van een film. Het is een project met een complete crew, een apart educatief programma voor basisschoolleerlingen, een facebookpagina, en alles wat nodig is om ervoor te zorgen dat het bij een groot publiek bekend wordt, want ‘onbekend maakt onbemind’, of eigenlijk ‘bekend maakt bemind’!

Ronald Faber is tweevoudig Nederlands kampioen onderwatervideografie NOB, vice-Europees kampioen en 4e tijdens het afgelopen WK. Fanatiek sportduiker en onderwater filmer. Gesteund door neef Marcel Faber die de voice-over op zich heeft genomen (Marcel is bekend van o.a. ‘Goede tijden, slechte tijden’, ‘Baantjer’, ‘Vrouwenvleugel’, diverse speelfilms, presentator ‘Kinderen voor kinderen’. Tim de Haan verzorgt de muziek.

DeLevendeDelta.com

Onderstaande beelden zij stills uit de film

Erik Leusink & Gijs Jongeleen

Je wordt er koud en warm van…

Erik en Gijs nemen ons mee naar twee van hun favoriete duikbestemmingen; Gulen in Noorwegen en Anilao in de Filipijnen. Twee uitersten op onze planeet. Gulen in het hoge koude noorden tussen de Noorse fjorden. Anilao in de warme tropische zee van de Filipijnen. Beide locaties hebben als overeenkomst dat ze een paradijs zijn voor de macro liefhebber. Vele soorten vissen, naaktslakken, en andere bizarre onderwater dieren. Anilao is een prima alternatief voor het overbekende Lembeh Strait, en Gulen wordt het Lembeh Strait van het noorden genoemd. Duik met hen mee en laat je verassen door het prachtige onderwater leven. 

Erik Leisink en Gijs Jongeleen duiken allebei al ruim 20 jaar. Naast duikles geven bij ESKO Diveworld in Zeist maken zij geregeld zelf vele plezierduiken. De Oosterschelde in Zeeland is een van hun favoriete bestemmingen. En daarbuiten van koude wateren zoals Canada, Schotland, IJsland en Noorwegen tot aan tropische bestemmingen zoals Bonaire, Indonesië, Australië en de Filipijnen. De onderwatercamera gaat op de meeste duiken mee. 

Tony Wu

Tony Wu’s levenslange connectie met de zee begon toen hij een kind was. Een krab kneep in zijn teen en het was liefde op het eerste gezicht. Nu hij (enigszins) volwassen is, besteedt Tony het grootste deel van zijn tijd aan het onderzoeken en documenteren van zelden geziene zeedieren en -omgevingen. Hierdoor brengt hij meer dagen op zee door dan hij op het land doet. Tony bezit meer paren vinnen dan hij schoenen!

In de afgelopen jaren heeft Tony het grootste deel van zijn tijd besteed aan de uitdagende bezigheden van het fotograferen van grote walvisachtigen zoals bultruggen, potvissen en blauwe vinvissen. Ook documenteert hij spawning-aggregaties, die in wezen orgels zijn met duizenden op seks beluste vissen.

Voor zijn nieuwste project onderzoekt hij de gevarieerde en diverse mariene-omgevingen van Japan. Deze omgevingen omvatten alles: van tropische tot Arctische omgevingen en de vele unieke habitats daartussenin.

Tony’s filosofie voor het observeren en documenteren van de natuur is vervat in zijn motto ‘ars gratia scientiae’ dat zich vanuit het Latijn vertaalt als ‘kunst omwille van kennis’. Wanneer hij niet op zee is, investeert Tony veel van zijn tijd met het lezen van boeken, artikelen en wetenschappelijke artikelen die relevant zijn voor zijn gekozen onderwerpen. Hij registreert observaties en deelt informatie met onderzoeksvrienden. Tony schrijft ook over de natuur en spreekt vaak in het openbaar en geeft er de voorkeur aan om tijd te investeren in interactie met kinderen.

Tony heeft een aantal prestigieuze prijzen ontvangen, waaronder de Grote Prijs in de grootste onderwaterfotografiewedstrijd van Japan, de prijs voor het beste boek van het jaar op het Festival of Marine Images in Antibes en de eerste plaats in de categorieën Underwater and Behavior: Mammals van de jaarlijkse Wildlife Photographer of the Year wedstrijd.

Tony zijn lezing: How I Disappointed My Parents zal gericht zijn op onderwaterfotografen / duikers met voorbereidingen, technieken en andere tips. Wees hierbij dit is de eerste keer dat hij in Europa spreekt en dat zal niet vaak gebeuren aangezien hij 10 maanden per jaar op ‘zee’ is.