Heike Odermatt (DE/NL)

 

Retrospectief – passie, de drijvende kracht

Geboren en opgegroeid is Heike in het Zuiden van Duitsland, voor haar voeten het prachtige meer ‚Bodensee’ en met goed weer in de verte een schitterend Alpenpanorama.

Van kleins af aan was haar liefde voor de natuurfotografie een feit.

Heike verslond foto’s van de natuur zoals anderen boeken lazen. Pas veel later, toen ze al enige tijd in Nederland woonde, begon ze werkelijk te fotograferen.

De echte stap naar de natuurfotografie zette ze in 2002 toen zij zichzelf een reis naar IJsland gunde welke puur in het teken stond van de fotografie. Vanaf dit moment probeert zij haar passie te leven.

Vele reizen volgden, gevoelsmatig wetend, dat dit misschien al snel niet meer zal lukken… De grote ‚hamer‘ sloeg uiteindelijk ook toe, maar de passie blijft als vanouds in vuur en vlam. Waar eerst de natuur ver weg was, is het nu heel dicht bij huis. Een bijkomend voordeel van deze reuze time out is, dat hierdoor veel beelden uit haar archief nu stuk voor stuk voor het eerst alsnog het daglicht zien.

Heike’s beelden zijn regelmatig onderscheiden bij prestigieuze fotowedstrijden zoals ‚Wildlife Photographer’ of the Year en ‚European Wildlife Photographer of the Year’.

Zij was verschillende keren lid van de jury bij natuurfotowedstrijden in het buitenland waaronder ook 2x bij ‚European Wildlife Photographer of the Year‘.

De presentatie is een retrospectief van Heike Odermatt’s werk door de jaren heen, een fotografische reis met oog voor detail. Begonnen in IJsland, volgden reizen naar Scandinavie, Spitsbergen en Centraal-Europa tot de Falklandeilanden.

Landschappen, dieren en meer abstraktere beelden wisselen elkaar af. Ogenschijnlijk gewone motieven worden op haar eigen manier vastgelegd. Uiteindelijk weer terug in Nederland, terug naar opnieuw de eerste kleine stapjes in de natuurfotografie … een nieuw begin.

Website van Heike Odermatt