Nature Talks spreekt met natuurfotograaf van het jaar Maximillian Hornisch

Het is een weekend waar ik lange tijd naar uit heb gekeken én wat is het voorbij gevlogen. Ik vond het erg leuk om tijdens het Nature Talks Photo Festival uitgebreid met een aantal (internationale) topfotografen te praten over hun fotografie, hun dromen en hoe zij de wereld zien. Zo ook met de laatste fotograaf die ik spreek. Maximillian Hornisch is een 22-jarige fotograaf uit Duitsland en heeft met zijn ‘Golden Eagle’ foto de GDT (Gesellschaft Deutscher Tierfotografen) gewonnen. Hij mag zichzelf natuurfotograaf van het jaar 2018 noemen. Hij is zowel natuurfotograaf als student natuurwetenschappen, hij studeert namelijk biochemie.    De kleine onderzoeker Een van de eerste vragen die ik stelde toen ik leerde praten was waarschijnlijk “waarom zijn de blaadjes groen”, lacht Maximillian Hornisch. “Van jongs af aan ben ik al nieuwsgierig en geïnteresseerd in stenen en geologie. Ik wil weten hoe iets werkt. Toen ik een jaar of 10 was ging ik als een soort kleine onderzoeker met mijn ouders de natuur in.” Hij begint later de natuur te waarderen als een plaats van rust, een plek van verlangen en bron van inspiratie. Zoekend naar eenzaamheid. In de mooie kleine dagelijkse momenten die anderen niet opmerken vindt hij juist veel inspiratie.

“Zoekend naar de eenzaamheid, vind ik in de natuur een plaats van rust, een plek van verlangen en bron van inspiratie”

 

“De foto’s worden steeds donkerder”. Fotograaf: Maximimillian Hornisch

Verbinden met de natuur Zijn fotografie is in eerste instantie ontstaan uit een meer wetenschappelijke en biologische benadering. “Op een zeker moment wilde ik de natuur gaan conserveren, documenteren en catalogiseren. Mijn eerst fotocamera kreeg ik toen ik ongeveer 16 jaar was en die beelden waren lang niet zo esthetisch als nu. Mijn visuele taal is snel veranderd. De foto’s werden steeds donkerder en meer abstract”, zegt hij. Er werd een artistiek element aan zijn foto’s toegevoegd.   Tegenwoordig ziet Maximillian Hornisch zijn fotografie meer als tegenhanger van zijn meer wetenschappelijke en rationele kant. “Fotografie is ook wel denken, maar voor mij is het toch meer voelen. Ik vind het heel belangrijk om de natuur op een bepaalde manier te kunnen voelen en mezelf te verbinden met de omgeving.”

Fotograaf: Maximimillian Hornisch

Flow Begin 2014 ervaarde Maximillian Hornisch zijn eerste les in ‘flow’. “Het was avond en ik was in de bergen. Door de mist kon ik niks meer zien. De lucht veranderde van roze naar blauw. De gemzen hoorde ik in de verte burlen. Ik wilde per se die gemzen vinden. De foto’s die ik toen maakte waren eerlijk gezegd niet goed, maar het gevoel erbij was zó intens. Ik was toen zó geconcentreerd dat ik al het andere vergat”, bekent hij.   Golden Eagle “Afgelopen januari ben ik met twee vrienden – ook leden van GDT – naar de Italiaanse Alpen geweest. Wij waren op verkenningstocht. Het was regenachtig weer en warm voor de tijd van het jaar. In een paar dagen tijd smolt de sneeuw. Dat was heel erg raar en hadden wij niet verwacht. Zeker niet op een hoogte van 2000 meter in de Alpen”, vertelt Maximillian Hornisch. “Van iemand hoorden wij dat de steenarend in dit gebied rondcirkelde op zoek naar zijn prooi. De winter is een moeilijke tijd voor de dieren, alleen bij goed weer komen ze tevoorschijn. Dit weer is dus wel de reden dat ik deze foto zo heb kunnen maken. Het was een bijzondere en mooie ervaring, ik houd van de stemming en de atmosfeer van het beeld.”   Nature_Talks_Photo_Festival_2018-Maximilian_Hornisch_Profilbild-200x200Bij het afscheid geven wij elkaar een knuffel. Wat was het een geweldig en inspirerend weekend. Ik heb denk ik nog wel even nodig om alles een beetje te laten bezinken. Moe en voldaan ga ik weer op weg naar huis. En dit smaakt naar meer! Een aantal weken na het event spreek ik telefonisch nog met Theo Bosboom over zijn laatste project ‘Shaped by the Sea’. Lees dit verhaal volgende maand op de website van Nature Talks.   Nature Talks Photo Festival 2019 Op zaterdag 9 en zondag 10 november 2019 vindt alweer de vierde editie van het Nature Talks Photo Festival plaats. De eerste namen zijn bekend: Christian Ziegler NatGEO (DE/PAN), Tony WU (JAP), Sandesh Kadur NatGEO, BBC (IND), Garth Lenz (CAN), Edo van Uchelen (NL), Marco Gaiotti (ITA),  Wenche Dahle (NOR), Bart Siebelink (NL), Roelof Molenaar (NL), Franka Slothouber (NL), Peter van der Veen (NL), Jowan Iven (NL) e.a. Ook nieuwsgierig naar de andere sprekers? Houd de website in de gaten! Verder zijn DuikeninBeeld, de Vlinderstichting en de grote fotobeurs wederom aanwezig. Vanaf 1 juli start via de website de online kaartverkoop. 

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Nature Talks spreekt met vogelfotograaf Mario Suárez Porras

Nature Talks spreekt met vogelfotograaf Mario Suares porrasVriendelijk spreekt Mario Suárez Porras...

Nature Talks spreekt met landschaps- en natuurfotograaf Theo Bosboom over het fotograferen van de zee

Nature Talks spreekt met landschaps- en natuurfotograaf Theo Bosboom over het fotograferen van de...

Nature Talks spreekt met natuur- en conservatiefotograaf Peter Cairns

Nature Talks spreekt met natuur-en conservatiefotograaf Peter CairnsEde. Zaterdagmiddag 10...