Nature Talks spreekt met landschaps- en natuurfotograaf Theo Bosboom over het fotograferen van de zee

Nature Talks is hét platform voor natuurfotografie in Nederland en België. Wij laten de natuur spreken. Voor de serie ‘Nature Talks spreekt met…’ ga ik het gesprek aan met verschillende (internationale) fotografen over hun verhaal: hun fotografie, achtergrond, dromen, bijzondere momenten, (lopende) fotoprojecten, hoe zij naar de wereld kijken en persoonlijke tips.  Het is helaas niet gelukt om alle fotografen tijdens het Nature Talks Fotofestival te spreken, daarom bel ik voor deze achtste photoblog uit deze serie naderhand nog met Theo Bosboom. Het gesprek gaat onder andere over het fotograferen van de zee en zijn project Shaped by the Sea. De Nederlandse Theo Bosboom is zijn loopbaan gestart als jurist, maar is intussen alweer zo’n vijf jaar een professionele landschaps- en natuurfotograaf. Publicaties van zijn werk verschenen in bijvoorbeeld National Geographic, BBC Wildlife Magazine en Outdoor Photography. Zijn beelden zijn bekroond bij prestigieuze fotowedstrijden, zoals Wildlife Photographer of the Year, de Zilveren Camera en de Fred Hazelhoff Award van Nature Photographer of the Year contest. Hij heeft een  aantal boeken uitgebracht, waaronder dus zijn meest recente Shaped by the Sea. Iets met de zee Over zijn project Shaped by the Sea zegt Theo Bosboom het volgende: “Ik wilde iets met de zee en de kust doen. Het werd de Atlantische kust van Europa.” In een periode van drie jaar heeft hij in totaal 100 dagen gereisd, 9 verschillende landen en 50 stranden bezocht. Theo Bosboom heeft de invloed van de zee en de diversiteit van de kusten van Portugal, Spanje, Frankrijk, Schotland, Ierland, de Faeröer-eilanden, Noorwegen en IJsland vastgelegd.

“Iets met de zee”. Fotograaf: Theo Bosboom

Beschermengeltje “Er waren zeker spannende momenten bij het fotograferen. De zee in Portugal was het meest spannend: het was onverwacht en heftig. In totaal was ik er drie dagen. Op de eerste dag werd ik verrast door een grote golf tussen twee rotswanden. Toen lag ik ineens in de zee. De tweede dag stond ik tot mijn middel in het water. Op dag drie moest het goed gaan. Het was helemaal leeg en stil tussen de rotsen, maar ineens kwamen er enorm krachtige golven en stond ik wéér tot mijn middel in het water.” Theo Bosboom vindt het een spanningsveld. “Ik wil de zee niet te ver weg fotograferen, maar zelf ook veilig zijn. Ik heb gelukkig een beschermengeltje gehad”, vertelt hij.

“De scheppende kracht van de zee met de uitgesleten kliffen en continu veranderende zeepatronen”

De zee als grote speeltuin Theo Bosboom geeft aan dat de dynamiek van de zee hem enorm aanspreekt. “De zee is steeds anders. Er gebeurt altijd van alles. De golven. Eb en vloed. De zee is voor landschapsfotografen een grote speeltuin. Altijd is er iets te vinden om te fotograferen, met de steeds veranderende details. Dit is juist wat mij vaak zo interesseert in de natuur: de vormen, patronen en structuren.” Iets waar ik overigens zelf ook vaak naar op zoek ben in mijn fotografie. Theo Bosboom vervolgt: “Wanneer ik de zee ruik doet dat mij al iets. Zij staat dicht bij mij en ligt me na aan het hart. Misschien komt het omdat ik Noordwijk ben geboren?” Op verschillende manieren laat Theo Bosboom de scheppende kracht van de zee zien. Met de kliffen die in de loop der tijd door het water zijn uitgesleten, als ook de continu veranderende zeepatronen.

“Niet-spectaculaire natuur in het zonnetje zetten.” Fotograaf: Theo Bosboom

Niet-spectaculaire natuur in het zonnetje zetten Met zijn foto’s wil Theo Bosboom laten zien hoe mooi, belangrijk, complex en fascinerend de natuur is. “Ik wil juist de schoonheid laten zien, dingen die mensen niet weten en ze hiervan bewust maken. Bijvoorbeeld de zeeslakken, die vind ik boeiend. Ook zij zijn het waard om te leven, te beschermen en in het zonnetje te zetten”, zegt Theo Bosboom. Hij vervolgt: “Ooit werd ik tijdens een interview voor Trouw ‘de ambassadeur van de niet-spectaculaire natuur’ genoemd. Dat vind ik goed gezegd.” Met zijn fotografie wil hij laten zien dat wij zuinig met de natuur moeten zijn. Theo Bosboom hoopt dat wij de negatieve spiraal – hoe wij met de aarde omgaan – kunnen doorbreken. Theo Bosboom ziet zichzelf trouwens niet echt als ‘conservatiefotograaf’. Tijdens zijn lezing vertelde hij wel dat hij bij iedere 500 exemplaren die van zijn boek Shaped by the Sea heeft verkocht, hij een dag afval, plastic en andere rommel op het strand gaat opruimen. De eerste datum van deze Beach Clean Up staat gepland op vrijdag 18 oktober 2019 en vindt waarschijnlijk in zijn geboortedorp Noordwijk plaats. De tweede opruimactie zal naar verwachting ook niet lang meer op zich laten wachten. Ben je nieuwsgierig naar de andere blogs? Lees ze hier. Nature Talks Photo Festival 2019 In het tweede weekend van november – zaterdag 9 en zondag 10 november 2019 – vindt alweer de vierde editie van het Nature Talks Photo Festival plaats. De eerste namen zijn bekend: Christian Ziegler NatGEO (DE/PAN), Tony WU (JAP), Sandesh Kadur NatGEO, BBC (IND), Garth Lenz (CAN), Edo van Uchelen (NL), Marco Gaiotti (ITA),  Wenche Dahle (NOR), Bart Siebelink (NL), Roelof Molenaar (NL), Franka Slothouber (NL), Peter van der Veen (NL), Jowan Iven (NL) e.a. Ook nieuwsgierig naar de andere sprekers? Houd de website in de gaten! Verder zijn DuikeninBeeld, de Vlinderstichting en de grote fotobeurs wederom aanwezig.  Wil je ook een weekend ondergedompeld worden in de natuurfotografie? Koop dan nu je ticket via de website

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Nature Talks spreekt met natuurfotograaf van het jaar Maximillian Hornisch

Nature Talks spreekt met natuurfotograaf van het jaar Maximillian HornischHet is een weekend waar...

Nature Talks spreekt met fotojournalist en filmmaker Adrian Steirn

Nature Talks spreekt met fotojournalist en filmmaker adrian steirnHet is alweer de tweede dag van...

Nature Talks spreekt met natuur- en conservatiefotograaf Peter Cairns

Nature Talks spreekt met natuur-en conservatiefotograaf Peter CairnsEde. Zaterdagmiddag 10...