Nature Talks spreekt met Nature Photographer of the Year 2019: Csaba Daróczi

Jump! Het winnende beeld van de uit Hongarije afkomstige fotograaf Csaba Daróczi is gekozen uit ruim 14.000 inzendingen uit 73 landen. Een absoluut record aantal voor de Nature Photographer of the Year competition (NPOTY). Direct na de prijsuitreiking had ik de eer om met Csaba te spreken over zijn winnende beeld: een zwartwit foto van twee springende konijnen die elkaar hoog in de lucht kruisen.  “Deze foto is genomen in Kiskunsag, vlak bij het dorp Bócsa in Hongarije waar ik woon. Ik had daar een sprong (kolonie) met konijnen ontdekt en ben gestart met fotograferen. Door mijn verrekijker zag ik de konijnen regelmatig tegen elkaar omhoog de lucht in springen, bijvoorbeeld wanneer ze om voedsel vechten. Ik vond dit gedrag zeer fascinerend om te zien en onmiddellijk wist ik dat ik daar een foto van wilde maken.” Hij lacht een beetje wanneer ik hem vraag of hij een bepaalde fascinatie voor konijnen heeft. “Nee, ik ben niet bijzonder gepassioneerd door konijnen. Ik vond de situatie wel erg speciaal om te zien.”

“In totaal ben ik er 72 ochtenden mee bezig geweest en heb ik duizenden beelden gemaakt. Er zitten wel een paar goede tussen”

Niet bang. “De konijnen zijn totaal niet bang en vertonen hun natuurlijke gedrag, omdat ze gewend zijn aan auto’s en dus aan bewegende onderwerpen. Hierdoor kon ik ook dichtbij de konijnen komen en interessante beelden maken. Eerder zag ik ze namelijk alleen in de verte”, licht Csaba Daróczi toe.

Kersverse winnaar Het fotograferen van de konijnen doet hij, in de periode van maart tot april, niet de gehele dag. Voordat hij op pad gaat bekijkt hij hoe de condities buiten zijn. “Voor de foto die ik in gedachten had wilde ik namelijk backlight met een donkere achtergrond. Uiteindelijk ben ik er vorig jaar zo’n 72 ochtenden mee bezig geweest en heb ik duizenden foto’s gemaakt. Er zitten wel een paar goede tussen…”, vertelt de kersverse natuurfotograaf van het jaar.

“Als je een goed idee én een visie op natuurfotografie hebt, kun je ook dichtbij huis een prachtplaat maken”

Knallende energie De jury heeft dit beeld uit de vele duizenden inzendingen gekozen vanwege de sfeer, de timing, het prachtige licht en de perfecte scherpte en compositie. “Deze foto bewijst maar weer eens dat je geen zeldzame of exotische dieren voor de lens hoeft te krijgen om toch een perfecte natuurfoto te maken. Als je een goed idee én een visie op natuurfotografie hebt, kun je ook dichtbij huis een prachtplaat maken”, zei Keith Wilson, voorzitter van de jury. “Opmerkelijk is verder dat het een om een zwart-wit foto gaat, maar juist hierdoor knalt de energie uit de foto”, aldus Wilson. Na het gesprek bedank ik de trotse Csaba Daróczi die nog steeds een beetje verbaasd is over het winnen van de wedstrijd. “Het is ongelooflijk”, zegt hij. Het komende jaar gaat hij zeker van deze prijs genieten. 

______________________________________________________________________________________________________________________________

Nature Talks
Wat leuk dat je één van de Nature Talks Photo Blogs op onze website las, naturetalks.nl is het platform voor natuurfotografie, fotoreizen, fotoworkshops en het fotofestival. Wil je andere blogs lezen, neem dan vooral een kijkje op https://www.naturetalks.nl/blog/.

Fotowedstrijd
Wil jij kans maken op de titel van Nature Photographer of the Year? Doe dan mee met de photo contest. Je kunt t/m 28 juni 2020 je foto’s insturen via https://naturephotographeroftheyear.com/enter-contest/npoty-2020/

Fotoreizen en workshops
Ben je geïnteresseerd in een fotoreis of fotoworkshops onder begeleiding van een professionele natuurfotograaf? Neem hier dan gerust een kijkje voor de mogelijkheden: https://www.naturetalks.nl/fotoreizen/

Fotofestival
Op zaterdag 14 en zondag 15 november 2020 vindt het volgende Nature Talks Photo Festival in het Chassé Theater van Breda plaats. Kijk voor meer informatie of voor het kopen van een ticket hier: https://www.naturetalks.nl/ticketinformatie/. Er staan alweer een aantal mooie namen van natuurfotografen op het programma.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Nature Talks spreekt met natuurfotograaf van het jaar Maximillian Hornisch

Nature Talks spreekt met natuurfotograaf van het jaar Maximillian HornischHet is een weekend waar...

Nature Talks spreekt met landschaps- en natuurfotograaf Theo Bosboom over het fotograferen van de zee

Nature Talks spreekt met landschaps- en natuurfotograaf Theo Bosboom over het fotograferen van de...

Nature Talks spreekt met natuur- en conservatiefotograaf Peter Cairns

Nature Talks spreekt met natuur-en conservatiefotograaf Peter CairnsEde. Zaterdagmiddag 10...