Jacob Kaptein

Jacob Kaptein

Jacob Kaptein

Jacob mijdt de ongebaande wegen niet. Nog liever wandelt hij van het pad af. De laatste jaren hebben die ontdekkingstochten hem naar verre uithoeken in de wereld gebracht, voortgedreven door een niet te bevredigen nieuwsgierigheid. Graag stelt hij de ‘waarom’ vraag of steekt hij zijn neus net wat dieper in de zaken. Deze attitude is terug te zien in zijn fotografie. Zijn foto’s laten het karakter en de veelzijdigheid van zijn onderwerpen op esthetische wijze tot leven komen. Met zijn fotografie beoogt Jacob mensen in contact te brengen met de natuur. Wanneer er verbinding is, leidt dat tot een betere omgang met elkaar en de wereld.  

Zijn droom was om de trans-Aziatische route te bereizen, al liftend. In mei 2018 stak hij zijn duim in de lucht en werd die droom werkelijkheid. Negen maanden later eindigde hij in Myanmar. Onderweg werd menigmaal de camera uit de tas getrokken om bijzondere ontmoetingen met mens en natuur vast te leggen. Hij neemt je mee over de Kazachstaanse steppe, naar het warme hart van de Kyrgystaanse bevolking, over het uitgestrekte Tibetaanse plateau, naar de Zuidoostelijke jungles. 

Jacob Kaptein heeft op jonge leeftijd al nationale en internationale bekendheid verworven met zijn werk als natuurfotograaf. In 2016 werd hij uitgeroepen tot de winnaar van ‘The National Geographic Nature Photographer of the year’. Daarnaast heeft hij een scala aan publicaties in gerenommeerde tijdschriften op zijn naam staan, waaronder National Geographic en National Geographic Traveler. 

De presentatie die hij gaat geven komt met een verrassende toevoeging, we verklappen niks maar het is mega gaaf. 

JacobKaptein.nl

Zoltán Gergely Nagy

Zoltán Gergely Nagy

Zoltán Gergely Nagy

Fragile!

Stories from the wilderness of Romania

Roemenië is misschien wel een van de meest bio diverse en rijkste landen in termen van natuurlijke erfgoed in Europa. Van de ruige toppen van de Karpaten tot de enorme rietvelden van de Donaudelta: hier vind je nog oerbossen en ongelooflijke wetlands!

Zoltán Gergely Nagy groeide op in het Roemeense Transsylvanië, en dat heeft bij hem een ​​vroege interesse in biologie aangewakkerd. Uiteindelijk resulteerde dit in een diploma ‘Wildlife and Environmental Photography’ aan de Lancaster University in Blackpool, Engeland.

Na zijn jaren in het buitenland is Zoltán weer teruggekeerd naar Roemenië. Bezorgd over de toekomst van het rijke natuurlijke erfgoed van zijn thuisland, is hij zijn fotografische talent gaan inzetten voor verschillende conserveringsprojecten en het stimuleren van ecotoerisme. Door de schoonheid en diversiteit van de Roemeense natuur bij een groter publiek onder de aandacht te brengen hoopt hij een positieve verandering teweeg te brengen en anderen te inspireren tot het behoud van al het natuurlijk schoon in Roemenië. En dat is ook wat hij op het Nature Talks Photo Festival komt doen. Kom kijken en luisteren naar Zoltán zijn verhaal. Je zult versteld staan over de schoonheid van zijn foto’s! Hij zal je de ogen doen openen voor de oeroude Roemeense natuurparels! 

Zoltán zijn werk is bekroond in gerenommeerde fotowedstrijden zoals ‘GDT European Wildlife Photographer’, waar hij in 2013 de eerste prijs won in de categorie ‘Birds’. Dat gebeurde vervolgens ook bij het ‘Festival de l’Oiseau et de la Nature ‘, en ‘Hungarian Nature Photographer of the Year’. Verder werd zijn werk gepubliceerd in tijdschriften zoals het internationale World Wildlife Magazine en National Geographic Magazine (Roemeense en Hongaarse edities).

Zoltan-Nagy.com

Roelof Molenaar

Roelof Molenaar

Roelof Molenaar

Woonachtig in ‘t Gooi met als passie vogelfotografie. Roelof begon met het fotograferen van landschappen en macrofotografie. Uiteindelijk blijkt zijn passie toch te liggen in het fotograferen van vogels, die hij zo mooi mogelijk in hun natuurlijke omgeving en als het even kan met actie in beeld probeert te brengen. Hij gaat vrijwel altijd projectmatig te werk. Dit betekent dat hij een onderwerp kiest, en daarna het maximale er probeert uit te halen.

Roelof zal tijdens zijn presentatie niet alleen mooie beelden van vogels laten zien. Ook zal hij vooral vertellen hoe hij te werk gaat en hoe de verschillende beelden tot stand gekomen zijn.

Roelof heeft verschillende nationale en internationale prijzen gewonnen. Zo won hij de Roots fotowedstrijd in 2010 en in 2019, maar hij viel ook in de prijzen bij de BPOTY, Namur photo festival, Groene Camera, Vogelwarte, Argus en Lowland

Roelofmolenaar.nl
Roelof Molenaar Facebook

Bart Siebelink

Bart Siebelink

Bart Siebelink

Grip op Creativiteit

Hoe ontwikkel je een eigen stijl? Daarover doet Bart Siebelink letterlijk een boekje open met als titel: Grip op Creativiteit. Hoe ontwikkel je een idee? Hoe kom je tot de kern? Hoe maak je een beeld interessant en wanneer weet je dat het goed is? Bart strooit niet met losse tips en anekdotes, maar geeft een samenhangende methode en ontleedt het creatieve proces, gebaseerd op diepere inzichten die in het kunstonderwijs al langer worden toegepast. Het boek is kraakhelder over hoe creativiteit werkt, zonder dat het zijn magie verliest. Als lezer, luisteraar word je behoorlijk uitgedaagd.

Weinig mensen kunnen zo raak feedback geven op natuurfoto’s als Bart Siebelink. Hij zegt vaak net die dingen die je zelf nooit goed onder woorden wist te brengen. Dat vermogen ontwikkelde hij tijdens zijn docentschap aan de kunstacademie (Willem de Kooning Academie, Rotterdam). Afkomstig uit een onderwijsfamilie, geeft niets hem meer voldoening dan creativiteit bij anderen tot bloei te brengen. Daarom schreef hij hierbij het boek waar hij altijd naar heeft gezocht.

Als fotograaf streeft Bart naar vernieuwing. Zijn foto’s vallen regelmatig in de prijzen bij (inter)nationale wedstrijden en zijn gepubliceerd in tal van boeken en tijdschriften. Eerder schreef hij samen met Edo van Uchelen het Handboek Natuurfotografie. De laatste jaren richt hij zich steeds sterker op creatieve verdieping, waarvoor hij mentortrajecten aanbiedt.

Mentornatuurfotografie.nl

Sandesh Kadur

Sandesh Kadur

Sandesh Kadur

Auteur, fotograaf, filmmaker en National Geographic Emerging Explorer Sandesh Kadur is het meest recent bekend om zijn werk op Netflix.  In devirtual reality-serie ‘Our Planet’ & ‘The Okavango Experience’ wordt het Okavango Wilderness Project van de National Geographic Society gevolgd.

Kadur maakt(e) bekroonde natuurdocumentairefilms en fotoboeken waarin de noodzaak wordt getoond om bedreigde soorten en habitats over de hele wereld te beschermen en te behouden. Zijn documentairefilms zijn wereldwijd uitgezonden op prominente netwerken als National Geographic, de BBC, Netflix, Discovery Channel en Animal Planet. Sandesh’s werk heeft een hele reeks prestigieuze internationale prijzen gewonnen, waaronder een EMMY-nominatie 2017 en de BAFTA-prijs 2017 voor zijn werk op BBC Planet Earth II.

Sandesh hoopt dat zijn foto’s, video’s en documentaires over vaak onbekende dieren en plaatsen een nieuwe passie bij mensen teweegbrengt waardoor ze geinspireerd raken en  het willen beschermen.

Zijn werk omvat nevelwouden en bedreigde zeeschildpadden in Mexico, regenwouden en koningscobra’s in India, de broedcyclus van bedreigde vogels in Indonesië, en nevelluipaard wezen die gerehabiliteerd worden voor hun terugkeer naa de jungle van de Himalaya.

“Ik help mensen verbinding te maken, breng met de schoonheid van de wildernis ook de emotioneel problemen in beeld om zo het bewustzijn te vergroten op een manier die respect en bezorgdheid bevordert. Ik wil niet alleen mooie foto’s maken, ” zegt hij. “Ik probeer ook krachtige grafische afbeeldingen te maken die laten zien hoeveel we verliezen.”

Titel lezing: The art and science of conservation
Deze topper mag je niet missen, niet eerder in Europa een lezing geven op Engeland na dan. Ook omdat Sandesh  10 maanden per jaar van huis is om te filmen.

SandeshKadur.com
SandeshKadur facebook
SandeshKadur Instagram

Binnenkort komt overigens zijn nieuwe film uit ‘Wild Cats of India’
Wild Cats of India -Sandesh Kaur Nature Talks Photo Festival