Michel Lucas – Compositie in Landschapsfotografie 09:45 – 11:45

Michel Lucas – Compositie in Landschapsfotografie 09:45 – 11:45

Michel Lucas

Compositie in Landschapsfotografie 

“Art is not what you see, but what you make others see.” —Edgar Degas

Landschapsfotografie is één van de meest beoefende vormen van fotografie. Toch vallen de resultaten vaak tegen. Hoe komt dat? En wat is nodig om wel aansprekende landschapsfoto’s te maken?

Voor Michel Lucas begint het antwoord op die vraag ongetwijfeld bij ‘compositie’: het (kiezen en) ordenen van elementen in het landschap tot een visueel aantrekkelijk beeld. Hij heeft ervaren dat juist daarin de sleutel ligt tot foto’s waar je langer naar blijft kijken. In compositie vind hij ook het meest de creatieve ruimte en zijn eigen invloed als fotograaf. Bij goed gebruik ervan kun je zelfsmet eenvoudige onderwerpen een aansprekend beeld maken.Daarom spreekt het hem zo aan.

Vanuit zijn ervaring als workshopleider weet Michel dat veel landschapsfotografen worstelen met compositie. Deze masterclass speelt daarop in. Aan de hand van vele voorbeelden neemt Michel je mee het veld in en gaat in op de volgende vragen:

  1. Wat is het onderwerp van jouw landschapsfoto?
  2. Wat wil je uitdrukken met die foto?
  3. Waar plaats je het onderwerp in het kader?
  4. Hoe werk je met vormen, lijnen en patronen?
  5. Hoe breng je diepte aan in je foto?
  6. Hoe creëer je rust, evenwicht en balans?

Michel Lucas houdt zich al 10 jaar intensief bezig met landschapsfotografie. Hij heeft in die periode een eigen herkenbare stijl ontwikkeld. ’Meester van de compositie’ wordt hij wel genoemd. Hij won prijzen in nationale en internationale competities, schrijft artikelen voor tijdschriften en begeleidt regelmatig workshops en korte fotoreizen.

Michel-Lucas.com

Bart Siebelink – Toveren met je smartphone 12:15 – 14:15

Bart Siebelink – Toveren met je smartphone 12:15 – 14:15

Bart Siebelink

Toveren met je smartphone

De Camera die je altijd bij je hebt

De beste camera…is de camera die je bij je heb? Steeds vaker is dat je smartphone. En laten we eerlijk zijn: wat zijn die dingen inmiddels verrekte goed geworden! Lichtsterk, snel, wendbaar en volop pixels. Oh ja, je kan de foto ook nog (enigszins) nabewerken en direct delen. Wat wil je nog meer?

Wel..uhh, misschien een beetje handigheid in hoe je het beste uit de smartphone naar boven haalt. Want dat werkt allemaal nèt even anders dan de spiegelreflex. Dat begint al met bij het kijken en uitkadreren.

In deze masterclass leer je de fijne kneepjes van het fotograferen met de smartphone. Wat zijn de basics, hoe herken je een goede smartphone-kans en hoe verzilver je deze?

Wat je nodig hebt voor deze workshop is een smartphone en een notitieboekje.
Deze masterclass wordt gegeven door Bart Siebelink. Hij is niet alleen bioloog, maar ook een kunstzinnig aangelegde fotograaf die altijd streeft naar vernieuwing. Bart is auteur van het gloednieuwe boek Grip op Creativiteit en heeft al menig awards mogen ontvangen voor zijn foto-werk. Hij begeleidt tal van fotoreizen en workshops. Als professioneel mentor Natuurfotografie heeft hij er zijn missie van gemaakt om creativiteit bij anderen tot bloei te brengen.

Bart Siebelink is bioloog, fotograaf en creativiteitscoach.

www.mentornatuurfotografie.nl

Wat neem je mee?
Je smartphone (bij voorkeur een Iphone), want we gaan naar buiten om in de directe omgeving van Reehorst te oefenen.

Edo van Uchelen – Flitsen in de natuur 14:30 – 16:25

Edo van Uchelen – Flitsen in de natuur 14:30 – 16:25

Edo van Uchelen

Flitsen in de natuur: verbeter je natuurfoto’s!

De meeste natuurfotografen moeten er niets van hebben: flitslicht. Dat is jammer want de mogelijkheden van flitslicht zijn haast grenzeloos. Ook in de natuurfotografie! Toch zijn er nog maar heel weinig natuurfotografen die het aandurven. Er zijn veel vooroordelen. Het licht is niet mooi of te hard en het flitslicht zou dieren verstoren. En natuurlijk wordt de technologie vaak als te ingewikkeld beschouwd.

Edo van Uchelen laat je op deze masterclass kennis maken met de mogelijkheden van flitslicht. Anders dan je denkt is het effect van flitslicht op een foto soms nauwelijks te zien, kijk maar eens goed naar de foto’s (bij alle foto’s is flitslicht gebruikt!). En daarin zit precies de truc: de juiste dosering.

Edo leert je op deze masterclass hoe je met flitslicht gewoon betere foto’s maakt! Beelden die zacht, fris en sfeervol zijn. Er is ook aandacht voor de techniek (nodig om de werking beter te leren begrijpen). Schaduwen voorkomen, contrasten verzachten, accenten leggen en kleuren optimaliseren; het komt ook allemaal ter sprake.

Het fijne van flitslicht is dat je controle hebt over de belichting en minder afhankelijk bent van de lichtomstandigheden in de natuur. Het is echter niet gemakkelijk om in het veld de situaties te herkennen waar flitslicht uitkomst biedt. Het gaat in de praktijk vaak fout. Dat ontdek je als je voor het eerst een flitser gebruikt. Het resultaat is vaak gewoon lelijk. Veel fotografen haken dan af en beperken zich tot natuurlijk licht. Edo zal je op deze masterclass overhalen om door te gaan: je leert situaties herkennen en de techniek van flitsen begrijpen.

Meenemen op deze masterclass: je flitser (liefst draadloos of met snoer zodat je deze los van de camera kunt gebruiken) en camera. We gaan enkele praktijkoefeningen doen.

Ontevreden over je eigen flitsfoto’s? Edo is op zoek naar extra foto’s die hij op de masterclass kan bespreken, mail ze naar info@wildernistrek.nl (uiterlijk 25 oktober) en geef duidelijk aan tegen welk probleem je oploopt.

Wie is Edo van Uchelen?

Edo van Uchelen is bioloog en enthousiast natuurfotograaf. Hij deelt zijn kennis en enthousiasme graag met anderen. Edo vertelt je de geheimen die andere natuurfotografen voor zichzelf houden. Hij inspireert, motiveert en laat je zien hoe jij je als fotograaf verder kunt ontwikkelen.

Edo heeft veel kennis van planten en dieren en weet die als geen ander toe te passen voor fotografie en film. Hij maakt graag en veelvuldig gebruik van flitslicht om de belichting te optimaliseren.

Hij woont in Drenthe aan de rand van het Nationaal Park Drents Friese Wold. Hier heeft hij een privé natuurterrein gerealiseerd. Door uitgekiend en onconventioneel beheer is er een klein natuurparadijs ontstaan, met misschien wel de hoogste biodiversiteit van Nederland. Het terrein vormt de setting voor workshops en filmopnames.

www.wildernistrek.nl